Det var förhandsfavoriten Robert Dahlgren som satte tempot under tisdagens officiella TCR Scandinavia-test på Ring Knutstorp – men PWR Racing-föraren pressades hårt av såväl rutinerade Mattias Andersson som rookiesensationen Hannes Morin.
 
Dahlgren slog tillbaka efter vad som inledningsvis var en motig dag, präglad av en del tekniska problem som kostade CUPRA-föraren värdefull körtid.
 
2017 års STCC-mästare visade dock klassen med ett par snabba varv under eftermiddagen, och avslutade testet – den enda officiella kraftmätningen teamen emellan innan premiären den 3-4 maj – i topp med tiden 1m00.125s.
 
– Ett bra slut på en tuff dag, summerar Robert Dahlgren. Vi hade ett tekniskt problem som höll oss kvar i depån stora delar av dagen, så det var skönt att vi fick ordning på det till slut och ändå kunde vara snabbast. Det var väldigt jämnt idag och det blir intressant att se hur den här säsongen utvecklar sig.
 
Dahlgrens tid räckte för att med knapp marginal hålla undan för Honda-chauffören Mattias Andersson, som tidigare hade toppat det något långsammare förmiddagspasset och som bibehöll fortsatt god form med andra bästa notering under eftermiddagen. Andersson var ynka 17 tusendels sekund långsammare än Dahlgren; ett tidigt styrkebesked. 
 
– Det känns bra, kommenterar Mattias Andersson. Vi har varit sparsamma med nya däck men ändå varit hyfsat snabba, så jag är optimistisk. Samtidigt vet man aldrig vad de andra sysslar med, men vi kör med det vi tror är rätt set-up inför premiären och känner oss nöjda så långt.

Andersson – en av fältets mest rutinerade förare – menar att den stora utmaningen den här säsongen blir att anpassa såväl bil som körstil till de för året nya Yokohama-däcken (som ersätter den tidigare STCC-leverantören Michelin).

– Det är definitivt skillnad mot i fjol, förklarar Andersson. Yokohama-däcken är mjukare i konstruktionen, vilket gör att bilen rör sig mer i sidled ute på banan. Det gör också att bilen känns mer som en touring car och kräver en annan körstil.

Den som imponerade allra mest under dagen var dock den blott 16-årige debutanten Hannes Morin, färsk in i standardbilsracing direkt från stora framgångar i karting. Brink Motorsport-junioren vred runt sin Audi RS3 LMS på en tid som mycket väl matchade de allra bästa, och avslutade testet som vrålstark trea; bara 42 tusendelar bakom Dahlgren.

– Det har varit en bra dag, säger Hannes Morin, innan han i nästa andetag tillägger: …men jag gjorde ett misstag på mitt snabbaste varv. Det fanns lite mer att ge, men det är klart att vi är nöjda.   

Morin tog plats en placering före teamkamraten Tobias Brink på listan över dagens sammantaget bästa tider, medan Jocke Mangs – som ännu inte har något konkret klart för årets säsong – hoppade in hos Brovallen Design (Audi) och slog till med testets femte tid. 

Där bakom var både Andreas Ahlberg (Kågered Racing/Volkswagen), Mikaela Åhlin-Kottulinsky (PWR Racing/CUPRA) och Thomas Engström (Kågered Racing/Volkswagen) inom en halv sekund från Dahlgrens toppnotering.

Totalt fanns 13 förare på plats på Ring Knutstorp under dagen, då TCR Scandinavia på allvar tog upp stafettpinnen efter numera konkursförsatta föregångaren STCC. Förutom de svenska teamen tog också danska Alfa Romeo-stallet Insight Racing plats i depån med förarduon Kristian Moe och Louise Frost.

Exakt hur många bilar som kommer till start vid premiären om drygt två veckor återstår att se, men mästerskapsbasen Greger Petersson ser positivt på situationen.

– Vi vet att det är ett tufft läge i år efter allt som hänt i vinter, men jag är positivt överraskad av det jag sett här idag, säger Petersson. Det är många viljestarka personer som jobbar hårt för att vi ska få till en bra säsong, och det är extra kul att våra danska vänner från Insight Racing också valt att komma hit. Vi är realistiska och inställda på långsiktighet. Jag tror och hoppas att vi kan få ytterligare någon bil till start till premiären.

Biljetter till TCR Scandinavia-upptakten på Ring Knutstorp den 3-4 maj – Kvällsposten NewsRace – finns att köpa på tickster.com. Årets säsong markerar starten av en ny era för svensk standardbilsracing, med final på Mantorp Park den 4-5 oktober.    


RESULTAT – OFFICIELLT TEST – RING KNUTSTORP 16/4

Förmiddagspass
Eftermiddagspass

Hannes Morin
Robert Dahlgren

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here